saiamaias

Ma olen alati imetlenud, kuidas inimesed oskavad saia küpsetada ning arvanud alati, et ju see mingi kosmoseteadus on. Seekordses Jamie ajakirjas oli aga juttu ciabattast ja ma ei saanud jätta proovimata. 

Selle põhiretsept tundus lugedes liiga lihtne, sest koostisosadeks on vaid jahu, vesi, pärm, sool ja veidi õli määrimiseks. 


Suure hurraaga hakkasin tegema täpselt õpetuse järgi. Kuna mul sellist köögikombaini pole mis minu eest sõtkuks, siis tuli see osa kõik ise ära teha.  Õpetuses oli, et umbes 10 min peab sõtkuma… Ma mõtlesin, et suren ära, sest umbes 5min pealt mul oli juba keel vestil 😀 ! Igatahes pidasin vapralt vastu. Minu jaoks oli natuke võõras sõtkumiseks oliivõli kasutada, sest näiteks piparkoogi taignaga olen alati jahu kasutanud. 


Aga nagu tavaliselt läheb esimene veidi aiataha… Pärast pannil kerkimist oli pilt järgmine


Mitte just väga paljutõotav 😐

Peale küpsemist


Väga lame! Aga võtsin selle lapse nõudmisel rõõmsalt külla kaasa ja tuli välja et kui sellest lamedast kitsad viilud lõigata, oli mõnusalt krõmps, et dippi kastmesse kasta (või näiteks pestoga😍).

Aga enne kodust lahkumist panin kohe uue pätsi ka hakkama, sest tahtsin teada, mis siis saab, kui sõtkumisel jahu kasutan…


Kerkis palju paremini


Ja lõpptulemus oli pätsi moodi päts. Mis ma siis teisiti tegin? Kasutasin sõtkumiseks jahu ja külmkapis hoidsin oluliselt vähem aega, sest küpsetasin juba samal õhtul, megahea oli! 


Väga mõnus oli õhtul sinna peale veidi oliivõli niristada ja siis see soojalt pintslisse pista 😋

Retsept ja tegemise õpetus kahele pätsile: 

500g nisujahu

350ml vett

2tl kuivpärmi

2tl soola

Pane jahu kaussi, sega teises kausis vesi, sool ja kuivpärm nii et pärm lahustuks. Lisa jahule ja sega massiks. Pane tööpinnale jahu (või õli) ja sõtku tainast 10 minutit. Seejärel tõsta taigen kaussi, kata toidukilega ning aseta paariks tunniks (või kuni kogu ööks)külmkappi. Peale seda jaga taigen pätsideks ja pane sooja kohta veel paariks tunniks kerkima vähemalt niikauaks, kuni taigen on 1/3 võrra kerkinud. Siis kuumuta ahi 200kraadini ning küpseta 30-35min. Ciabatta peab olema pealt kuldne ja põhja peale koputades kumisema. Tõsta jahtuma ja naudi 😘

Paid!

Maiken

1 Trackback / Pingback

  1. Ciabatta ja peedi-šokolaadikook – Meriliinu

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*